איך מטפחים לומדים עצמאיים? – מדעי החברה

• מדעי החברה
  • מורים למדעי החברה בחטיבה עליונה

• 22/12/2021

הקורס נערך במודל "איחוד מול ייחוד" בהובלת אגף א' לפיתוח פדגוגי, צוות המקצוע וצוות מטח. בעולם של ידע מרובה ודינמי בו הלמידה מתקיימת במגוון מרחבים ומצבים, המורה אינו מקור הידע הבלעדי ולתלמידים יש נגישות גבוהה למקורות מידע, קיים צורך לטפח אצל הלומדים מיומנויות ללמידה עצמאית, סקרנות, יצירתיות ואהבת הלמידה.

השאלות העיקריות בהן יעסוק הקורס:

• איך גורמים לתלמיד להיות פעיל בתהליך הלמידה?
  • מהן הדרכים לטיפוח מוטיבציה בלמידה מקרוב ומרחוק?
  • לאלו מיומנויות התלמיד זקוק כדי להיות לומד עצמאי?
  • איך מעריכים למידה עצמאית?
  • האם השינוי בתפקיד המורה מהווה בשבילך חסם או הזדמנות?

הקורס, שנבנה בשיתוף עם מורים מהשטח, שמתנסים ועוסקים בטיפוח למידה עצמאית, משלב בתוכו את העקרונות הבאים:

ניהול וארגון זמן – חלוקת משאבי זמן באופן יעיל, תעדוף משימות ומעקב אחרי ביצוען, התמודדות עם חסמים כגון דחיינות, הסחות דעת ועוד.

בחירה – המשתלמים קובעים לעצמם את קצב וסדר הלמידה, את אופן רכישת הידע וביצוע המטלות לאורך הקורס.

התאמה לשונות הלומדים – מתוך הבנה שכל אחד מאיתנו מגיע מרקע שונה ומאפיינים למידה מגוונים יינתן דגש על שכלול מיומנויות למידה עצמאיות ואישיות. כך למשל, בנוסף ליחידות הבסיס המשתלמים יוכלו לבחור  יחידות להעמקה והרחבה לפי העניין והצורך שלהם

מטא קוגניציה ורפקלציה בתהליך הלמידה – היכרות עם שפת המטה-קוגניציה, הבנה כיצד היא מקדמת למידה עצמאית, ורכישת פרקטיקות לניטור וויסות הלמידה.

שיתופיות – היכולת להאזין לאחרים  ולהבין מה הם חושבים, לתת ולקבל משוב, ולשתף פעולה בביצוע משימות משכללת מעשירה את הלמידה העצמאית.

1. הכרת עקרונות ללמידה עצמאית
  2. הכרת המאפיינים הייחודים ללמידה עצמאית בתחום הדעת
  3. הבנת החשיבות והתועלת של שילוב למידה עצמאית בהוראת תחום הדעת
  4. יישום כלים לתכנון והנחיה של למידה עצמאית
  5. בניית יחידות הוראה שישלבו למידה עצמאית במגוון רמות

קהל היעד של הקורס

ההשתלמות מיועדת למורים המלמדים מדעי החברה בחטיבה העליונה, ואשר רוצים לגוון את ההוראה ולהכין את תלמידיהם לחיים במאה ה-21.

עינבל אריאלי

היקף הקורס

ההשתלמות מקנה 30 שעות לגמול עם ציון באופק חדש/ עוז לתמורה

מבנה הקורס

הקורס יילמד בקמפוס הווירטואלי לעובדי ההוראה בישראל. ההשתלמות מחולקת ליחידות הכוללות לימוד תכנים, מיומנויות ופרקטיקות שונות בהוראת למידה עצמאית, תוך שילוב עקרונות ללמידה עצמאית.

דרישות לקבלת גמול

יש לצבור 30 שעות באמצעות השתתפות במפגש הדגמה (Demo-Day), למידת יחידות הבסיס והבחירה ודרישות תחום הדעת. בתום ההשתלמות יש להגיש מטלת סיכום.

הקורס ייפתח ב-22/12/21 , י"ח בטבת, תשפ"ב, במפגש הדגמה (Demo-Day)-סינכרוני (בין השעות 19:30-21:45).