למידה מבוססת פרויקטים (PBL) בביולוגיה

• ביולוגיה במודל "איחוד מול ייחוד"
  • מורים לביולוגיה בחטיבה העליונה

• 13/11/2017

טענה רווחת היא שבית הספר אינו מכשיר את תלמידיו למיומנויות הנדרשות במאה ה-21 הכוללות בין היתר יצירתיות וחדשנות, אוריינות מידע, פיתוח לומד עצמאי ועבודת צוות והוא עוסק בתכנים לא רלוונטיים לחיי הלומדים.

PBL – למידה מבוססת פרויקטים מאפשרת לימוד ערכי, עם מעורבות פעילה של התלמיד המתנסה במגוון רחב של מיומנויות והרגלים בנושא רלוונטי לחייו. בקורס זה כל מורה יבחר לתכנן פרויקט סביב שאלה אמיתית שמסקרנת אותו, שיש לה ערך לחברה. תוצרי הפרויקט יהיו התשובה לשאלה והם יוצגו לקהל בדרך יצירתית.

להלן דוגמאות לפרויקטים בתחום הדעת:

• איך אפשר לנצח את מחלת הסרטן? התוצר- כנס מומחים
  • איזה בסיס ביולוגי יש לתרופות סבתא? התוצר- יריד תרופות ותועמלנים
  • בעד ונגד חיסונים, התוצר- פליירים דפי מידע לציבור למגון חיסונים
  • סמים ברכה או קללה? תוצר- תשדירי שירות

בתהליך הכנת התוצר התלמידים רוכשים ידע אקדמי מעבר לתוכנית הלימודים והזדמנות להטמעת מיומנויות והרגלים החשובים להתפתחותם האישית לעולם המחר. התהליך כולו ילווה במשוב ובהערכה.

מורים לביולוגיה בחטיבה העליונה אשר לא השתתפו בקורסי למידה מבוססת פרויקטים בשנים הקודמות

• חשיפה לעקרונות ומושגים העומדים בבסיס הלמידה מבוססת פרויקטים, להבדלים בין PBL לחלופות הערכה אחרות
  • התנסות כלומדים ביצירת פרויקט שהתוצר שלו הוא הפרויקט שיעבירו בכיתה
  • התנסות בעבודה בכיתה בהנחיית מהלך של למידה מבוססת פרויקטים
  • הPOL  – הצגת תהליך הלמידה הלכה למעשה

רונית לבקוביץ

היקף ומבנה הקורס

הקורס בהיקף של 30 שעות עם ציון, מוכר לאופק חדש ולעוז לתמורה וכולל 2 מפגשי פנים אל פנים. כל שאר תהליך הלמידה מתקיים ברשת האינטרנט בתוך הקמפוס הווירטואלי לעובדי ההוראה בישראל. הקורס מחולק ל-6 יחידות לימוד וירטואליות הכוללות מפגשים סינכרוניים ,חומר תיאורטי ומשימות לביצוע.

דרישות הקורס

לקבלת גמול יש לקחת חלק פעיל בכל חלקי הקורס: השתתפות במפגשי פא"פ, מפגשים הסינכרוניים (בזמן אמת) וביצוע המשימות השונות ביחידות הא-סינכרוניות לרבות משימת הסיכום. שימו לב כי לפי נהלי משרד החינוך אין אפשרות להגיש ולתכנן פרויקטים בזוגות. כמו כן, מורה שהשתתף בשנים הקודמות בקורס PBL וקיבל גמול עבור קורס זה, לא יוכל לקחת בה חלק בשנית.

מועד פתיחת הקורס

הקורס ייפתח ב-13.11.17 ביחידה א-סינכרונית. יתר מועדי הקורס יפורסמו בהמשך.